De reis- en duikgids voor Dahab

Sep 29, 2023 | Duiken, Zonvakantie

Denk je aan een vakantie in Egypte, dan komen waarschijnlijk meteen de piramides, kamelen, graven en tempels in je op. Maar Egypte heeft ook een andere kant die minder bekend is: het paradijselijke Dahab. Hier vind je heldere turquoise stranden met zacht wit zand en een indrukwekkend berglandschap. Dit is de provincie Sinaï.

Terwijl de meeste toeristen alleen de historische kant van Egypte zien, kunnen reizigers die deze ontspannen plek bereiken genieten van verlaten stranden, heerlijk eten en de goedkoopste duikprijzen die ik ooit heb gezien.

Reizen naar Dahab

Dahab bevindt zich op het zuidelijke Sinaï-schiereiland, aan de Rode Zee. De meest gangbare manier om er te komen is het vliegtuig en dan nog een stukje met de taxi of de bus. Maar er gaan ook bussen van Cairo naar Sharm.

Reis per vliegtuig

Vanuit Caïro vertrekken regelmatig vluchten naar Sharm El-Sheikh, de dichtstbijzijnde stad en luchthaven bij Dahab. Ik koos voor deze optie en betaalde ongeveer €40 voor een enkele reis. Vanaf de luchthaven van Sharm kun je een taxi of de openbare bus nemen naar Dahab. Een privétaxi, die ik via mijn hotel had geregeld, kostte 200 Egyptische pond (€25) en duurde 1 uur om in Dahab te komen.

Bus van Caïro naar Sharm El-Sheikh

Er vertrekken minstens één keer per dag bussen vanuit Caïro naar Sharm El Sheikh en dit kost ongeveer €12. De rit duurt 12 uur en wordt grotendeels over fatsoenlijke wegen afgelegd. Zorg ervoor dat je je paspoort bij je hebt, want er zijn diverse politiecontrolepunten die bedoeld zijn om de veiligheid op de wegen te waarborgen.

Veiligheid op het Sinaï-schiereiland

Vanwege de ISIS-situatie in het Midden-Oosten oefent de Egyptische president grote druk uit om de veiligheid in de regio te vergroten. Reizen binnen de Sinaï vereist vaak een konvooi met minstens tien extra passagiersvoertuigen en een gewapende militaire escorte. Tijdens mijn taxirit van de luchthaven van Sharm El-Sheikh naar Dahab moest ik een half uur wachten tot andere voertuigen zich bij mij voegden voordat we in een rij vertrokken met militaire voertuigen aan beide uiteinden. Ik had graag foto’s gemaakt, maar ik wilde geen risico nemen en iets doen wat niet mocht.

duiken dahab

Accomodaties in Dahab

Dahab is de ideale plek voor budgetreizigers die willen ontspannen. Verblijf voor een paar euro per nacht of geniet van luxueuze accommodaties tot €100. Duikers en reizigers die op zoek naar de Rode Zee maar ook op hun budget willen letten vinden geen betere bestemming dan Dahab. Ideaal voor backpackers dus. Luxe-liefhebbers kunnen beter overwegen om te verblijven in Sharm El-Sheikh.

Ik koos uiteindelijk voor het Duikhotel Daniela Diving Village. Ik kwam speciaal naar Dahab om te duiken in de Rode Zee en dit resort werd sterk aanbevolen. Als je met Daniela duikt, krijg je flinke korting op de accommodatie.

Andere hotelopties zijn:

Neptune Hotel – Voordelige budgetaccommodatie in het hart van de stad.

Nesima Hotel – Een mooi compromis tussen resort- en stadswonen, met charmante huisjes te midden van een prachtige tuin.

Swiss Inn Resort – Geweldig klein hotel voor een rustiger verblijf, maar toch dichtbij restaurants en duikwinkels.

Ongeacht waar je besluit te verblijven, je zult zeker een duikwinkel in het hotel vinden of in de buurt, dus geen zorgen over het zoeken naar een duikschool.

Toerisme in Dahab

Dahab, een eens bruisende toeristische bestemming, is nu een schim van haar vroegere zelf. De angsten na de Egyptische revolutie in 2011 en de problemen met ISIS hebben ervoor gezorgd dat mensen niet meer naar Dahab durven te komen. En dat is echt jammer. Restaurants zijn leeg en eigenaren bieden mij hoge kortingen aan, omdat ik de enige klant ben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik heb genoten van mijn tijd in Dahab vanwege het gebrek aan toeristen.

Tijdens mijn verblijf van twee weken in Dahab heb ik me nooit onveilig gevoeld. Het was zo ontspannend en prachtig. Aan de ene kant had ik uitzicht op dramatische granieten bergen, en aan de andere kant kon ik de prachtige Rode Zee en de bergen van Saoedi-Arabië zien. Niet slecht, toch?

Duiken in Dahab

En dan nu, het duiken in Dahab. Duiken is absoluut de belangrijkste attractie van Dahab. Het maakt niet uit of je een beginnende duiker bent, je certificering wilt behalen, of een ervaren technische duiker bent, Dahab heeft het allemaal.

Van alle duiken die ik ooit heb gedaan, is Dahab veruit de meest betaalbare. Ik ben er vrij zeker van dat Dahab de goedkoopste duikprijzen ter wereld heeft, maar ik ben benieuwd of ik het mis heb.

In 2017 kostte een duik in het duik reseort waar ik al mijn duiken heb gedaan, slechts 39 euro. Dit is inclusief alle huur van de uitrusting. Toegegeven, dit zijn prijzen voor duiken langs de kust, maar het is nog steeds de goedkoopste prijs die ik ooit heb gezien.

Ik kan het duikcentrum van het Daniela Diving Village ook ten zeerste aanbevelen. Tijdens mijn paar weken in Dahab voelde ik me echt onderdeel van de familie. De eerstvolgende goedkoopste duiklocaties die ik ken zijn Red Sea Relax Resort waar een duik ongeveer €19 kost, inclusief alle uitrusting.

Als je je Divemaster-certificering wilt behalen, biedt Red Sea Relax dit aan voor ongeveer 600 euro.

Een grote reden waarom Dahab zo goedkoop is, is dat bijna alle duiken die je daar doet kantduiken zijn. Je loopt letterlijk een paar stappen vanuit de duikwinkel de zee in met al je uitrusting.

dahab duiken blue hole

The Blue Hole of Egypt

Voor de ervaren duikers is er de legendarische Blue Hole op het Sinaï-schiereiland. Een spectaculair onderwaterzinkgat met een indrukwekkende diepte van meer dan 100 meter. Waag jij je aan deze gevaarlijke en mysterieuze duikervaring? Bereid je goed voor, want zonder de juiste planning en ervaring is het een dodelijk avontuur. De muur van plaquettes met namen van overleden duikers herinnert je aan de gevaren die op de loer liggen.

Hoewel de koralen en het onderwaterleven niet heel bijzonder zijn, is het toch een unieke ervaring om te kunnen zeggen dat je in het beroemde Blue Hole van de Rode Zee hebt gedoken. Niet alleen technische duikers zijn welkom, ook beginners kunnen genieten van dives op “normale” dieptes en de adrenaline van stikstofnarcose. Durf jij de uitdaging aan?

Free diving

Vrijduiken is ontzettend populair in Dahab. Ik heb altijd moeite gehad om te begrijpen hoe mensen 3-5 minuten onder water kunnen zonder ademen. Maar ik heb het nu met eigen ogen kunnen zien. Ik heb veel vrije duikers gezien die routinematig langer onder water bleven dan ik tijdens mijn reguliere duiken. Als je geïnteresseerd bent in vrijduiken, is dit absoluut de plek om te beginnen.

Hoe is het duiken in Dahab?

Duiken in de indrukwekkende schoonheid van de Rode Zee is fantastisch. Geniet van kristalhelder zicht, een overvloed aan zeeleven en kleurrijke koralen, allemaal in een ontspannen sfeer. Maar als je echt het beste wilt ervaren, ga dan verder naar het zuiden naar plaatsen als Brothers en Daedalus. Hier vind je gigantische riffen en scholen hamerhaaien. Ikzelf heb een geweldige liveaboard-duiksafari gemaakt en was absoluut onder de indruk. Mijn dagen waren gevuld met ontspanning en avontuur:

  • Wakker worden zonder haast (geen boottours gepland)
  • Twee ochtendduiken maken
  • Genieten van shisha en kebab tijdens de lunch
  • Nog een duik maken in de middag
  • Een dutje doen
  • Verbluffende zonsondergangen bekijken met shisha en bier in goed gezelschap
  • Genieten van heerlijke Midden-Oosterse gerechten tijdens het avondeten, in grote hoeveelheden.
  • EAT, SLEEP REPEAT

Naast de Blue Hole zijn er nog een aantal onmisbare duiklocaties in de buurt van Dahab.

Eel Garden

Bewonder een bloeiende gemeenschap van Red Sea Garden Eels in een palingtuin. Deze honderden palingen graven zich in het witte zand en steken de helft van hun lichaam uit om op plantenstengels te lijken. Maar pas op, als je te dichtbij komt, verdwijnt de tuin weer. De omgeving is prachtig met koraaltuinen en verstopte grijze murenen. Gelegen aan de noordelijke rand van Dahab, is Eel Garden een populaire duiklocatie voor zowel dag- als nachtduiken. Geschikt voor openwaterduikers.

Lighthouse Reef

De meest populaire plek in Dahab voor duikers van elk niveau. Met een instappunt vanaf het strand en een gemakkelijke zandhelling is dit de ideale plek voor beginners en ervaren duikers. De westelijke route heeft koraaltorens op een zandbodem, terwijl de Klassieke route je door de torens slingert tot een diepte van 30 meter. Fotografen kunnen octopussen, zeepaardjes, schildpadden en kogelvissen vastleggen. Geschikt voor openwaterduikers.

The Islands

Maak een duikavontuur bij een levendig koraalrif met prachtige doorgangen. Na het passeren van een smal koraalkanaal kom je bij harde koraalpoelen met zandbodem, gevolgd door adembenemende doorgangen op een diepte van 7 tot 10 meter. Je zwemt tussen jonge barracuda’s, volgt leeuwvissen langs het koraal en spot mogelijk een grote kogelvis. Mis deze geweldige duik niet. Geschikt voor openwaterduikers.

Moray Garden

Voor een geweldige duikervaring en het zien van grote, prachtige murenen, is deze duikplek perfect. Gelegen naast Happy Life Village, tegenover bedoeïenenrestaurant Wadi Qnai waar je kunt ontspannen na de duik. Deze route brengt je ook langs een andere duikplek genaamd Golden Blocks. Zwem over een zandbodemhelling en zeegrashelling naar een diepte van 16 tot 20 meter, waar je verschillende pinnacles vol prachtig zeeleven bereikt. Geschikt voor openwaterduikers.

De Grotten

De laatste duiklocatie aan de zuidkust van de El-Qura-baai, op slechts 30 minuten van Dahab. Via een gat in het rif, bij een bedoeïenenrestaurant, daal je af via een milde helling tot een diepte van 3 meter en kom je bij twee grotten. Vooral de grot aan de rechterkant is indrukwekkend met zachte koralen, zwarte koralen en sponzen. Geschikt voor openwaterduikers.

Duiken in het Ras Mohammed Nationaal Park

Ras Mohammed is een echt duikersparadijs in Sinaï!

Ras Mohammed is een stadje gelegen op het zuidelijkste puntje van de provincie Sinaï. Het is de ideale bestemming voor duikers die even willen ontsnappen aan het ‘stadje’ Dahab, op slechts twee uur rijden. Hier wacht een fantastische duikervaring en een ontspannen sfeer op de prachtige stranden. De tour bestaat doorgaans uit 3-4 duiken en een heerlijke lunch voordat je terugkeert naar Dahab.

Duikwinkels in Dahab kunnen gemakkelijk dagtochten voor je regelen en werken vaak samen met winkels in Sharm El Sheikh. Het duiken in het zuiden van Sinaï wordt beschouwd als het beste in de regio. Het enige nadeel is dat je in de buurt van Sharm El Sheikh moet zijn, wat een totaal andere wereld is dan Dahab.

Het Ras Mohammed National Park staat wereldwijd bekend om zijn overvloedige zeeleven, kleurrijke koralen en imposante pelagische vissoorten zoals haaien en roggen. Maar de absolute ster van de show is de SS Thistlegorn. Dit gezonken slagschip uit de Tweede Wereldoorlog heeft een kolossale lengte van 130 meter! Het is een absoluut wonder om dit onderwater te zien.

Daarnaast zijn de stranden in Ras Mohammed enkele van de mooiste stranden die ik in de Rode Zee zag. Het is zo anders dan de traditionele stranden in tropische stijl dat ik iedereen echt aanraad om daar een kijkje te nemen.

Conclusie

Ontdek de charme van Dahab en verken de adembenemende bezienswaardigheden in de omgeving. Beklim de majestueuze berg Sinaï, waar Mozes zijn 10 geboden ontving, en ontdek het indrukwekkende Sint-Catharinaklooster. Naast avonturen als kameelrijden, sandboarden en quadrijden, biedt Dahab ook diverse dagtochten aan. Beleef het beste van beide werelden tijdens jouw verblijf in Dahab.