Welke haaien kun je tegenkomen?

Jul 28, 2023 | Duiken

De Rode Zee in Egypte staat bekend om zijn prachtige koraalriffen, steile wanden en mysterieuze scheepswrakken. Maar deze adembenemende duikbestemming is ook een thuis is voor een zeer gevarieerd scala aan indrukwekkende zeedieren, waaronder haaien.

In dit artikel brengen we je op de hoogte van de haaiensoorten die duikers tegen kunnen komen in de Rode Zee. We delen ook tips over de beste duiklocaties voor een haaienontmoeting en wanneer je het beste kunt gaan.

Ontdek de beroemde en fascinerende haaien van de Rode Zee, de ontmoetingsplekken en de beste tijd om te bezoeken. Als je een haai spot is dat een kroon op je vakantie in Egypte.

De grijze rifhaai

Grijze rifhaaien zijn de meest voorkomende haaiensoort in de Rode Zee van Egypte. Samen met zwart- en witpuntrifhaaien worden deze haaien het vaakst gezien.

Grijze rifhaaien hebben een gedrongen bouw en worden maximaal twee meter lang. Je kunt ze herkennen aan de donkergrijze band langs de staart en een witte punt op de rugvin. Ze patrouilleren vaak op rifmuren en drop-offs, waardoor beginnende duikers ze regelmatig tegenkomen.

Welke plekken: Deze haaiensoort wordt vaak gezien tijdens het duiken met haaien in Egypte. Je kunt ze tegenkomen op de alle populaire duikplekken in de regio.

Wanneer: Rifhaaien bewonen deze wateren het hele jaar door.

Tips: Als je voor het eerst haaien wilt ontmoeten, zijn grijze rifhaaien ideaal. Je kunt ze meestal van veraf observeren en hoeft dus niet al te dichtbij te komen.

Bedreigingsstatus: Helaas zijn grijze rifhaaien bijna (officieel) bedreigd, dus het behoud van deze prachtige dieren is belangrijk.

grijze rifhaai duiken egypte

De hamerhaai

Hamerhaaien zijn eén van de meest fascinerende haaiensoorten in de Rode Zee en zijn gemakkelijk te herkennen aan hun unieke kop. Ze worden vaak gezien tijdens vroege ochtendduiken, wanneer ze naar boven komen uit de diepte of bij plekken waarbij ze door de stroming bij de drop-offs belanden.

Je kunt tientallen hamerhaaien zien scholen in het blauw op de centrale duikplekken van de Rode Zee. Deze plekken staan bekend om hun snelle stromingen en scholende vissen zoals tonijn en makreel. Maar je weet nooit wanneer je een hamerhaai tegen het lijf zwemt in deze diverse regio. Toevallige ontmoetingen kunnen op elk moment plaatsvinden, vooral tijdens duiken bij zonsopgang en zonsondergang.

Welke plekken: Als je hamerhaaien wilt zien, ga dan naar Daedalus en Elphinstone voor seizoensgebonden scholen, en naar Jackson Reef in de Straat van Tiran voor toevallige ontmoetingen op diepte. Allemaal goed te bereiken via plaatsen als Marsa Alam en Port Ghalib.

Wanneer: Hamerhaaien kome het meest voor in het noorden van de Rode Zee van juli tot september en in het zuiden van de Rode Zee van mei tot juli.

Tips: Als je hamerhaaien wilt observeren, houdt er dan rekening mee dat ze schuchter zijn en gemakkelijk worden afgeschrikt door harde geluiden zoals bootmotoren. Het is dus het beste om ze in absolute stilte te observeren.

Bedreigingsstatus: De hamerhaaien zijn op dit moment ernstig bedreigd.

hamerhaai duiken eypte

Oceanische witpunthaaien

Niet te verwarren met de kleinere witpuntrifhaai, de oceanische witte haai is een fascinerende en dynamische soort die je kunt tegenkomen tijdens het duiken in de Rode Zee. Deze haaien zijn opportunistische roofdieren met een nieuwsgierige aard. Met eenvoudige instructies van je duikgids kun je een veilige en verantwoorde ontmoeting hebben met deze indrukwekkend krachtige haaiensoort.

Je kunt deze solitaire zeedieren gemakkelijk herkennen aan hun langgerekte lichaam, ronde vinnen met witte punten en indrukwekkende grootte – sommige kunnen wel vier meter lang worden!

Welke plekken: Breng een bezoek aan de Brothers Islands, St. John’s en Elphinstone voor de kans om deze gracieus zwevende witpunthaaien te zien.

Wanneer: De meeste ontmoetingen met oceanische witpunthaaien vinden plaats tussen oktober en januari, maar waarnemingen worden het hele jaar door gemeld.

Tips: Vermijd snelle of zwaaiende bewegingen rond deze soort, dit kan door de haai gezien worden als een vis – de favoriete snack van haaien!

Bedreigingsstatus: Ook de oceanische winpunthaai is op dit moment ernstig bedreigd.

oceanische witpunthaai duiken egypte

Tijgerhaai

Ontdek de mysterieuze tijgerhaaien van de Rode Zee! Deze zeldzame en fascinerende wezens brengen hun meeste tijd door in de open oceaan, waardoor het een unieke ervaring is om ze daadwerkelijk tegen te komen. Met hun indrukwekkende grootte van wel vijf meter en een gewicht van meer dan een ton zijn ze waarlijk indrukwekkend.

De gestreepte patronen op hun rug en zijkanten dienen als natuurlijke camouflage, waardoor ze onopgemerkt hun prooi kunnen benaderen voordat ze met snelheid en behendigheid toeslaan. Het is één van de zeldzaamste en meest ongrijpbare soorten in de regio en brengt het grootste deel van zijn tijd door met patrouilleren in de open oceaan.

Welke plekken: Rocky Island, Safaga en Elphinstone staan bekend om hun toevallige ontmoetingen met tijgerhaaien, maar verrassingsontmoetingen vinden ook plaats rond de Straat van Tiran.

Wanneer: Aangezien tijgerhaaien vrij nomadisch zijn, hebben ze geen specifiek seizoen. Als je een tijgerhaai wilt zien, blijf gewoon duiken!

Tips: Deze haaiensoort is vaak nieuwsgierig en kan zelfs duikgroepen benaderen. Volg de aanwijzingen van de instructeur en geniet van deze ontmoeting, want ze blijven meestal niet lang hangen!

Bedreigingsstatus: De tijgerhaai valt onder de ‘bijna’ bedreigde haai soort, dus het behoud van deze prachtige dieren is belangrijk.

tijgerhaai duiken egypte

Walvishaai

Elk jaar veranderen bepaalde delen van de noordelijke en zuidelijke Rode Zee in Egypte voor een paar maanden in populaire plekken voor walvishaaien. Deze gigantische filtervoeders worden vaak aan het wateroppervlak gezien terwijl ze door ondiep water zwemmen en genieten van hun favoriete maaltijd: plankton.

Hoewel er nog veel onbekend is over de bewegingen en migraties van deze oceanische reuzen, geloven wetenschappers dat de grote aantallen walvishaaien in de Rode Zee waarschijnlijk te maken hebben met paring, aangezien mannetjes en vrouwtjes in gelijke aantallen voorkomen. De beste kans om een walvishaai te zien is tijdens het snorkelen of vanaf een duikboot – ze kunnen echter verrassend diep verschijnen, dus blijf ook altijd alert tijdens je duik in de diepte!

Welke plekken: Verken riffen zoals Jackson en Woodhouse in de Straat van Tiran voor de beste kans op een ontmoeting met een walvishaai.

Wanneer: Plan je reis tussen maart en juli naar bijvoorbeeld Marsa Alam, voor de grootste kans op waarnemingen van walvishaaien.

Tips: Hoewel het verleidelijk is om deze ongevaarlijke reuzen aan te raken, moeten duikers afstand houden voor het comfort en de veiligheid van de haaien!

Bedreigingsstatus: Ook de walvishaai is op dit moment ernstig bedreigd.

walvishaai duiken egypte

Luipaardhaai

De luipaardhaai, ook wel bekend als zebrahaai, is een zeer herkenbare bodembewoner die vaak wordt gezien op riffen en zandbedden over de hele wereld.

Deze nachtdieren zijn meestal te vinden terwijl ze overdag rusten, maar soms kunnen nachtduikers in de Rode Zee ze ook vrij zwemmend tegenkomen. Net als verpleegsterhaaien, gebruiken ze zuigkracht om zich te voeden, waarbij ze de voorkeur geven aan weekdieren en schaaldieren boven vissen. Als je het geluk hebt om een ​​van deze fascinerende haaien te zien, benader ze dan langzaam, want ze schrikken gemakkelijk. En vermijd flitsfotografie, omdat dit hun gevoelige ogen pijn kan doen.

Welke plekken: Luipaardhaaien worden het meest gespot op noordelijke plekken zoals Tiran en Ras Mohammed, maar ze zijn overal in de regio te vinden.

Wanneer: Veel duiktrips focussen zich tussen mei en oktober op haaienroutes, wat geweldige kansen biedt om ze tegen te komen. Maar het hele jaar door zijn er waarnemingen van de tijgerhaai mogelijk.

Tips: Observeer deze rustende haai van een afstand en let op hoe hij lucht door zijn kieuwen pompt om te ademen zonder te zwemmen.

Bedreigingsstatus: Ook de tijgerhaai is op dit moment ernstig bedreigd.

luipaard haaien duiken egypte

Voshaai

Een ontmoeting met een voshaai in de Rode Zee is een unieke en zeldzame ervaring die duikers absoluut niet willen missen. Gelukkig zijn er verschillende bekende duiklocaties waar je regelmatig deze verlegen en mysterieuze haaiensoort kunt tegenkomen.

De voshaai heeft een fascinerend uiterlijk, met grote ogen om diep in de oceaan te kunnen jagen en een lange, zweepachtige staart om zijn prooi te bedwelmen. Omdat deze haaiensoort voornamelijk in diepe wateren leeft, worden ze vaak gezien tijdens vroege ochtendduiken wanneer ze langzaam naar boven zwemmen. Het is belangrijk om te weten dat voshaaien erg gevoelig zijn voor licht en geluid. Dus als je het geluk hebt er een te zien, moet je de verleiding weerstaan om absoluut geen flits te gebruiken van je camera. Dit kan de haai namelijk afschrikken.

Welke plekken: Voshaaien zijn het meest voorkomend langs de Brothers Islands.

Wanneer: In tegenstelling tot andere haaiensoorten in de Rode Zee, is de kans om ze te zien het grootst van september tot februari. Maar je kunt ze het hele jaar door toevallig tegenkomen.

Tips: Maak geen geluid en gebruik geen flitsfotografie om deze soort niet af te schrikken.

Bedreigingsstatus: Nog niet officieel bedreigd, maar deze soort is zeer kwetsbaar.

voshaai duiken egypte

Boek een betrouwbare duiktrip via Egypte.nl

Ben je enthousiast geworden over duiken met haaien in Egypte? Voordat je je reis gaat plannen, is het belangrijk om te weten of het veilig en ethisch is om met deze krachtige roofdieren te duiken.

Zorg er altijd voor dat je een duikoperator kiest die duurzame voorwaarden hanteert en het natuurlijke gedrag van de haaien niet verstoort. Blijf op een veilige afstand om zowel jezelf als deze bedreigde en fascinerende dieren te beschermen. Wij van Egypte.nl hebben jarenlange relaties opgebouwd met meerdere van deze duikscholen monitoren ook of de operators zich aan hun voorwaarden houden. Bij ons boek je altijd een duurzame trip.

Naast de grote en bekende haaien die we hierboven besproken hebben, zoals de witte haai en de tijgerhaai, kun je hier ook nog vele andere haaisoorten zien zoals zilvertips en zijdehoenders.

duiken egypte

Of boek een betrouwbare 8 daagse liveaboard tocht bij Niletravel.

De duikroute “De Gouden Driehoek” bezoekt drie van de beste duiklocaties in de Rode Zee: de Brothers-eilanden, Daedalus en Elphinstone. Deze locaties zijn alleen per liveaboard bereikbaar en bieden een breed scala aan onderwaterleven, waaronder haaien, roggen, scholen vissen en kleurrijke koraalriffen.

De Brothers-eilanden bestaan uit twee kleine eilanden die bekend staan om hun stroming, wrakken en grotduiken. Big Brother heeft twee wrakken: de Numidia en de Aida. Little Brother is kleiner en heeft minder duiklocaties, maar biedt nog steeds prachtige koraalriffen.

Daedalus is een cirkelvormig rif met een vuurtoren in het midden. Het rif is bekend om zijn grote koraalformaties, scholen hamerhaaien en manta’s. De stromingsduiken langs de drop-off zijn een hoogtepunt voor ervaren duikers.

Elphinstone wordt beschouwd als een van de meest spectaculaire riffen in de Rode Zee. Het rif heeft twee plateaus en muren die bedekt zijn met koraal en visleven. Haaien, tonijn en scholen jacks zijn hier vaak te zien.

De route is beschikbaar op verschillende data in 2024, met vertrek vanuit Port Ghalib of Hurghada. Duikgidsen in het Engels zijn inbegrepen, en duikgidsen in andere talen zijn op aanvraag beschikbaar.

Deze 8 daagse duikreis is perfect voor ervaren duikers die het beste willen zien wat de Rode Zee te bieden heeft. De afgelegen locaties, de stromingsduiken en het overvloedige onderwaterleven maken dit een onvergetelijke ervaring.

Let op: De uiteindelijke route kan worden gewijzigd vanwege weersomstandigheden, de tijd van het jaar en de Egyptische regelgeving.

Extra informatie:

  • De reis kan worden aangepast aan je wensen, bijvoorbeeld door een langer verblijf aan de Rode Zee toe te voegen of een rondreis of nijlcruise door Egypte te maken.
  • Voor meer informatie over de duiklocaties en de reis, bezoek de website van de duikorganisator.

 

duikreis egypte gevorderde