Wrakduiken in Egypte

Jun 29, 2023 | Duiken, Zonvakantie

Egypte is een paradijs voor duikliefhebbers van over de hele wereld, en een van de meest opwindende duikervaringen die je daar kunt beleven is wrakduiken. Met zijn kristalheldere wateren en rijke maritieme geschiedenis biedt de Rode Zee een schat aan spectaculaire wraklocaties die duikers van alle niveaus kunnen verkennen. In dit artikel zullen we enkele van de meest fascinerende wrakken in Egypte verkennen, evenals wat meer informatie over elk wrak. Als je een duikliefhebber bent kun je geen vakantie in Egypte hebben zonder naar één van de wrakken te hebben gedoken. Ontdek hier de fascinerende wrakken van de Rode Zee.

1. SS Thistlegorm:

Locatie: Straat van Gubal, noordelijke Rode Zee

Diepte: 15-30 meter

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot gevorderd

Het SS Thistlegorm-wrak is waarschijnlijk het bekendste en meest bezochte wrak in de Rode Zee. Dit Britse vrachtschip werd tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken gebracht door Duitse bommenwerpers. Het wrak herbergt een schat aan goed bewaarde militaire vracht, waaronder motorfietsen, vrachtwagens, tanks, munitie en zelfs een locomotief. Duikers kunnen door de scheepsladingen zwemmen en zich verwonderen over de historische artefacten die hier al tientallen jaren liggen.

2. Abu Nuhas:

Locatie: Straat van Gubal, noordelijke Rode Zee

Diepte: 5-30 meter

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk tot gemiddeld

Abu Nuhas staat bekend als het “Scheepskerkhof” van de Rode Zee en is de thuishaven van verschillende wrakken. Een van de meest opvallende is het wrak van de Carnatic, een Brits passagiersschip dat in 1869 is gezonken. Het wrak ligt op zijn zij, bedekt met prachtige koralen en biedt een prachtig onderwaterlandschap. Een ander beroemd wrak op deze locatie is de Giannis D, een vrachtschip dat in 1983 zonk. Met zijn kleurrijke koralen en rijke mariene leven trekt het wrak duikers van over de hele wereld aan.

3. Rosalie Moller:

Locatie: Straat van Gubal, noordelijke Rode Zee

Diepte: 25-50 meter

Moeilijkheidsgraad: Gevorderd

Het wrak van de Rosalie Moller is een van de minder bekende, maar even indrukwekkende duiklocaties in de Rode Zee. Dit Britse vrachtschip werd ook tijdens de Tweede Wereldoorlog tot zinken gebracht. Het wrak ligt vrij diep en is bedekt met zachte koralen en sponzen. Het biedt een prachtig uitzicht op het onderwaterleven en trekt gevorderde duikers aan die op zoek zijn naar een uitdagende duikervaring.

wrakduiken in Egypte

4. Salem Express:

Locatie: Straat van Gubal, noordelijke Rode Zee

Diepte: 12-30 meter

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Het wrak van de Salem Express is een van de meest ontroerende en tragische wrakken in de Rode Zee. Dit passagiersschip zonk in 1991 na een aanvaring met het Hyndman-rif, waarbij meer dan 400 mensen om het leven kwamen. Het wrak is een gedenkplaats geworden en duikers worden aangemoedigd om respect te tonen voor de overledenen. Ondanks de tragedie is het wrak een thuis geworden voor een overvloed aan zeeleven en biedt het een indrukwekkende duikervaring.

5. Thistlegorm’s zusje, de Dunraven:

Locatie: Straat van Gubal, noordelijke Rode Zee

Diepte: 18-30 meter

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk tot gemiddeld

De Dunraven is een Brits vrachtschip dat in 1876 is gezonken en lijkt op de Thistlegorm in termen van structuur en lading. Het wrak biedt een adembenemend schouwspel met zijn kolonies zachte koralen en de mogelijkheid om het dek en de machinekamer te verkennen. Duikers kunnen ook genieten van de prachtige zeegezichten en het overvloedige zeeleven dat het wrak omringt.

Conclusie:

Wrakduiken biedt een onvergetelijke duikervaring in Egypte vol avontuur en geschiedenis. De Rode Zee herbergt enkele van ‘s werelds meest opwindende wraklocaties die duikers van alle niveaus kunnen verkennen. Van het legendarische SS Thistlegorm-wrak tot het ontroerende Salem Express-wrak, elke duik biedt een unieke kans om de geschiedenis onder water te ontdekken en te genieten van het adembenemende onderwaterleven. Dus pak je duikuitrusting en laat je meevoeren door de magie van de Egyptische wrakduiken in de prachtige Rode Zee.

Lees hier onze post over alles wat er bij komt kijken als een duikreis naar Egypte plant.